Het André’s Bacchustoernooi 2016; de 25ste editie!

 

Op 21 augustus speelden 58 tripletteteams op de Brink te Deventer om de wisselbekers van het André’s Bacchustoernooi. Het Bacchustoernooi werd voor de 25e keer georganiseerd door DBC KARRO-DEUX. In acht poules speelden 174 boulers voor een A en een B wisselbeker.

’s Morgens half acht begonnen de vrijwilligers van de Jeu de Boulesvereniging met het uitzetten van de 32 banen. De wedstrijdkraam werd opgebouwd, het geluid opgesteld. Een uur later arriveerde de zandwagen met daarop 10 kuub zand. Met een  shovel werd het zand uitgespreid tussen de touwen van de uitgezette banen en over de afgedekte putten.

Naast enige kraampjes met hoeden, worst en likeur en crêpes speelde een accordeonist

leuke Franse deuntjes.

Ter gelegenheid van deze 25ste editie verwelkomde voorzitter Corry Peters de aanwezigen en wenste eenieder een mooie en sportieve bouledag toe.

Vervolgens verrichtte Bep Spa ( vertegenwoordigster van de horeca in 1992 bij de start van dit evenement ) samen met Mw. Slingschröder ( weduwe van de voormalige voorzitter en naamgever aan dit toernooi ) de openingshandeling.

Namens het bestuur reikte Corry Peters vervolgens aan Kees Nefs, Bep van der Ven, Yvonne en André de Kort een mooie pennenset met inscriptie uit ter herinnering aan dit André’s Bacchusfestijn. Deze set is ook ter hand gesteld aan Cor als postuum dank je wel

aan zijn onlangs overleden vrouw Marjan van der Heijden, die ook jaren achter de wedstrijdtafel stond.

Na jaren inzet in de Bacchuscommissie wordt na vandaag het stokje overgegeven aan de nieuwe bemensing die ook al meedraaiden bij deze editie.

Ook de horeca bedankte de vier afscheidnemenden door het aanbieden van een etentje bij Bella Roma, zo bleek later op de dag. Zij waren beduusd en aangenaam verrast door al deze waardering.

 De wedstrijdleider opende het toernooi om 11.00 uur precies. Via strakke tijdbewaking speelde men vijf voorgelote partijen van 30 minuten. Hierna werden de kwart, halve en (hele) finale gespeeld. De uitslagen werden schriftelijk en digitaal verwerkt. De nummers één in de acht poules kwamen in de A-finales, de nummers twee in de B-finales. Zij speelden voor hun horecaonderneming voor de 1e tot en met 4e plaats. De finale werd, begeleidt door een enthousiast publiek, onder af en toe luid applaus gespeeld.

De wisselbekers werden dit jaar uiteindelijk gewonnen door de teams van Bella Roma 2 ( A-poule ) en Sirtaki 1 ( B-poule ).

In poule A werden Vrienden van Vröger, Persee 3 en Harmonie 1 respectievelijk tweede, derde en vierde.

In poule B waren dat respectievelijk 7de Hemel, Waagschaal 2 en Waagschaal 4.

Alles werd op foto vastgelegd door Eric Nieuwenhuis. De 24 finalespelers ontvingen een trofee als prijs.

Ter gelegenheid van dit lustrum ontvingen alle deelnemers als herinnering namens DBC KARRO-DEUX naast een jubileumvaantje óók een flesje wijn met een door Gilles Lescure ontworpen etiket. Voor de deelnemers onder de 18 jaar was er een “zoete” herinnering.

Al tijdens de finale werd begonnen met het opruimen. De shovel schoof het zand met een rubber flap bij elkaar en schepte het op de vrachtwagen. Met de veegwagen van Circulus werden de laatste restjes opgeveegd. Intussen hadden de helpers alle materialen weer op de aanhanger gepakt.

Het toernooi verliep heel gezellig. Ieder was enthousiast, het weer was , ondanks donkere voorspellingen, heel redelijk met soms even zon! Het was weer een prachtige, sportieve en gezellige bouledag.

 

André de Kort.