Bep 25 jaar André’s Bacchustoernooi.

 

Bep 25 jaar Bacchus 1992 – 2016

 

En dan vragen ze mij om daar iets over te vertellen. OK dan.

Vijfentwintig jaar geleden was Bep betrokken bij de start van het eerste Bacchustoernooi op 23 augustus 1992. Zij was al jaren lid van de club Karro. Enthousiast, nieuwsgierig en voorzien van veel energie zette zij zich in. André Slingschröder en Bep waren collega’s. In die rol hadden zij veel overlegmogelijkheden. Mede daardoor groeide het toernooi langzaam uit naar een bijzonder aantrekkelijke, jaarlijkse manifestatie op de Brink in Deventer. Samen met de andere vrijwilligers natuurlijk, maar hier gaat het over Bep.

André Slingschröder en Bep, tweede dame van links

Eigenlijk was mij nooit duidelijk wat zij allemaal deed voor de vereniging en in dit verhaaltje in het bijzonder voor het Bacchustoernooi. Dat was dus nogal wat. In het begin uitslagen verwerken, bloemen bestellen, zand strooien, helpers regelen, studenten optrommelen om zand te vegen, en later deelnemers werven, gelden innen en ga zo maar door.

Bep achter de kraam uitslagen verwerken.

In 1996 kwam ik bij de vereniging, werd voorzitter en vergaderde met het bestuur ook bij haar thuis. En zelfs toen besefte ik niet de omvang van haar werkzaamheden. De Bacchusclub was namelijk redelijk gesloten en van een eigen mening voorzien. Ik ging meespelen, verloor gelijk de eerste toernooironde in de finale, maar was gegrepen door dit Franse feest op de Brink. Elk jaar deed ik mee en won samen met mijn team een aardig aantal Bacchustrofeeën. Ik was verslaafd….

 

En toen gebeurde het. In 2011 stopte Cor van der Heijden met de organisatie en er was niemand die het van hem wilde overnemen. En toen kwam Bep bij mij met de mededeling: “Dit jaar is er geen André’s Bacchustoernooi meer….”.

En dat zou nu juist de twintigste keer worden! Een jubileum dus. Ik was al benaderd om weer voor de Waagschaal te spelen en had gretig ja gezegd. Jammer!!!! Achteraf bekeken wist Bep natuurlijk hoe erg ik dat zou vinden en maakte daar mogelijk gebruik van. Spontaan zei ik:  Maar dat kan niet, dan zal ik de organisatie voor dit jaar dan wel doen. Maar hoe kom ik aan de informatie die daarvoor nodig is?, vroeg ik. Die heb ik en ik help je wel, aldus Bep.

 

Nou ze heeft mij dus aan het werk gezet. En daarmee leerde ik de inzet van Bep kennen. Zij kent alle horecagelegenheden van Deventer, kent ook de eigenaren en zelfs het personeel. Het werven van deelnemende teams is dus geen probleem, hoewel!!!!!!!

Dat werven start altijd in de week na de kermis. En dan komt Bep vertellen dat het goed gaat. Zeker 60 à 70 teams. Mooi dus. Kees aan het werk. Twee weken later mineur. Er zijn er nog maar 23 die meedoen. Ik weet het niet hoor, zo voerde zij de spanning op. En daarna ging het weer beter, we hebben er al 46. Maar dan leggen we toe op de kosten, dat wordt moeilijk. Wel/niet doorgaan. Maar uiteindelijk toch 64 teams. Geweldig toernooi en ik won zelfs de eerste prijs in de A-poule. Bacchus was gered!

 

Door het succes van dat toernooi was ik ook gegrepen door de organisatie van het toernooi. Heel veel overleg in de wandelgangen en ook nog drie vergaderingen met de  rest van de regering. Als je weet wat je moet doen, een eitje.

Maar het toernooi valt of staat met het aantal deelnemers en die worden, zoals gezegd, geregeld door Bep. Elk jaar echter weer die spanning; eerst misschien wel teveel deelnemers, dan bijna niemand en op de deadline steeds weer genoeg teams. Met dat geklep langs de kroegen haalde Bep door de jaren heen vele duizenden guldens/euro’s op. waarmee wij als vereniging de organisatie konden doen.

Werkzaamheden Bep: ben ik dat?

Tot dit jaar, de 25e keer, heeft de Bacchuscommissie dit toernooi georganiseerd voor de horeca. Bep, Yvonne, André en ondergetekende hebben dit jaar hun werkzaamheden voor de commissie beëindigd. Wij werden door het bestuur verrast met een mooie pennenset en van de horeca kregen we een dinertje aangeboden. Met een kop koffie en het geluid van het eerste glas uit een nieuwe cognacfles tot slot.

 

Van deze vier “stoppers” moest Bep, mijns inziens, toch nog even apart in het zonnetje worden gezet.

Om haar inzet, de samenwerking, haar onophoudelijk kleppen naar de kroegen (om teams te werven!), soms wel 7 keer voordat eindelijk was betaald. Om haar spanning verhogende mededelingen over het aantal deelnemers en dan haar bemoedigende woorden “het komt goed”. Om het feit dat zij een nieuwe coördinator regelde toen het toernooi dreigde te stoppen. Maar vooral omdat zij als enige echt elk van de 25 jaar aan dit toernooi heeft meegewerkt, werd besloten dat zij iets extra’s verdiende.

Na haar laatste evaluatievergadering mocht ik haar, als coördinator van de Bacchus commissie, een trofee overhandigen. Met die trofee werd zij erelid van de organisatie Bacchustoernooi 1992 -2016. Wel verdiend Bep! En heel veel dank voor jouw inzet!

Vanuit het bestuur werd het 25 jarig jubileum daarbij nog gewaardeerd met een prachtige bos bloemen.

Bep is dagen uit haar doen geweest van dat eerbetoon, maar ja, eigen schuld wegens verdienste!

En nu dus elk jaar drie/vier weken kleppen en drie vergaderingen vrijaf. Wat moet je daarmee? Waarschijnlijk voor Bep geen enkel probleem.

Tot slot namens de horeca, onze vereniging, de Bacchuscommissie en mij persoonlijk nogmaals Hartelijk Dank!

 

Kees,

Coördinator Bacchuscommissie Karro-Deux. (in ruste).